Almedalen 2015 – Maktluncher, FailKonf och mingel

Förra veckan var det Almedalsveckan och Maktsalongen var på plats för att prata jämställdhet och ledarskap. Maktsalongens representerades av detta fantastiska team: generalsekreterar-Sara, styrelse-Jenny och projektledar-Golnar.

almedalen

Måndag var dagen då alla Maktsalongens egna aktiviteter skulle hända. Vi samarbetade i år, liksom vi gjort en del tidigare år, med fantastiska TCO och höll till i TCO-parken.

Vi började med att arrangera två stycken Maktluncher, där ledare från Maktsalongens mentorskapsprogram fick möjligheten att träffa och äta lunch med två fantastiska ledare, nämligen Aida Hazialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister, och Veronica Karlsson, ordförande för Vision. Under de två luncherna pratades det bland annat om vikten av kräkklubbar, att inte behöva kunna allt utan jobba med andra som kompletterar en, utmaningen i att folk utgår ifrån att för att en är ung är en inte lika kompetent och hur knäppt det är att kvinnor alltid frågas om när/om de ska skaffa barn och hur det kan hanteras. Alla som deltog var nog ganska eniga om att det är rätt häftigt att i det annars så hetsiga Almedalen faktiskt få sitta ner och ha ett samtal.

Skärmklipp 2015-07-07 11.49.32

På kvällen var det dags för Maktsalongens årliga mingel, men med en ny twist: istället för Årets feministiska Almedalstal arrangerade vi Almedalens första FailKonf. Ett FailKonf är ett koncept från början kommer från USA och grundar sig egentligen i start-up och tech-branschen. Grundtanken var enkel: när en testar nya saker går det inte alltid att veta vad som kommer lyckas och inte. Men genom att lära sig av när det inte lyckas kan fallen bli mjukare och göra att det går snabbare att resa sig upp igen och börja om.Vi ville  prata om misslyckande för att vi tycker att det är ett viktigt steg i den feministiska kampen och en feministisk diskussion. Länge har jämställdhetsdebatten handlat om att kvinnor på ett eller annat sätt kan allt, göra allt, bli allt, vara allt. Självklart är det peppande men med det kommer också en enorm press. För att nå framgång krävs misslyckanden. Det är omöjligt att göra mycket för att försöka åstadkomma förändring utan att ibland misslyckas. Så därför ser vi det som en viktig feministisk aktion att prata mer om misslyckanden. Och många verkade hålla med oss, för drygt 300 personer kom till TCO-parken för att mingla och lyssna. Traditionsenligt bjöd vi på lemonad och sju sorters kakor.

Skärmklipp 2015-07-07 12.00.04

Under kvällen talade fyra personer. Först ut var Rossana Dinamarca, som är riksdagsledamot för Vänsterpartiet där hon också sitter i partistyrelsen och partiets verkställande utskott. Rossana är känd för många för sitt feministiska och anti-rasistiska engagemang. I sitt tal berättade hon om när hon kandiderade till partiledare för Vänsterpartiet, en berättelse hon inte tidigare delat med fler än sina närmaste. Rossana berättade hur kandidaturen var en av de tuffaste perioderna i hennes liv, men hur den också har stärkt henne och gett henne helt andra möjligheter idag som hon inte hade innan. Hon pratade om hur viktigt det är att i tuffa perioder komma ihåg alla de personer som backar upp en och tycker om en. Rossana höll ett väldigt starkt tal som lämnade få oberörda. För talet så nominerades hon dessutom till Hetast i Almedalen.

Skärmklipp 2015-07-07 11.59.55

Efter Rossana var det dags för Linda Nordlund att tala. Linda Nordlund är förbundsordförande för Liberala Ungdomsförbundet. Linda är en stark liberal feminist och har inom ramen för sitt ordförandeskap för LUF framförallt engagerat sig i frågor om utbildningspolitik, jämställdhetspolitik och utrikes- och säkerhetsfrågor. Linda berättade om hur hon i samband med valrörelsen 2010 blev utbränd. Hon märkte hur orden plötsligt började falla ur huvudet, hur det gick långsamt att läsa och hur hon bara satt och grät när hon skulle skriva sin uppsats på universitetet. Läkarna ville sjukskriva henne på 75%, men det gick inte med CSN. Linda berättade hur dessa erfarenheter har lärt henne vart hennes gränser går, att en inte är lat för att en tar ut sina kompdagar och att det är okej att vara stark ibland och svag ibland.

Skärmklipp 2015-07-07 12.00.14

 

Nästa talare var Amir Sajadi. Amir en entreprenör som har startat flera olika företag med fokus på unga och deras möjligheter att förverkliga sig själva. I företaget Hjärna.Hjärta.Cash får unga hjälp att starta sociala företag och har driver också en veterinärklinik. Hans senaste projekt är att starta en skola, Järvaskolan, en skola som ska uppmuntra unga att våga drömma. Amir berättade om en del av de misstag som han har gjort genom åren, till exempel när han ville åstadkomma så mycket förändring på så kort tid som möjligt att han glömde bort alla andra som han behövde få med på tåget eller när han glömde att dubbelkolla ett avtal med en jurist som gjorde att en stor affär gick om intet. Lärdomen var helt enkelt att ibland kanske det måste få gå lite långsammare än vad vi egentligen vill.

Skärmklipp 2015-07-07 12.00.25

 

Sist ut var Eliza Kücükaslan. Eliza är företagsrådgivare och entreprenör, med flera prestigefyllda uppdrag som styrelseledamot för Kvinna till Kvinna, medlem i Statsrådsberedningens analysgrupp för global samverkan och med en bakgrund som landchef i Ghana för Milvik. Eliza utsågs av Ledarna till Framtidens Kvinnliga ledare 2014 och en av de värderingar som ledde till denna utmärkelse var just hennes syn på att det måste vara okej att göra misstag, annars kommer ingen att kunna lyckas och det var också i stort temat för Elizas tal. Hon pratade om hur hon tycker att misslyckanden och mod hänger ihop och att om vi aldrig vågar chansa så blir livet rätt färglöst. Vissa misslyckanden lämnar större spår en andra, men det är viktigt för oss alla att komma ihop att vårt ”being” är större än vårt ”doing”.

Skärmklipp 2015-07-07 12.00.39

 

Tack Rossana, Linda, Amir och Eliza för att ni delade med er av era fantastiska historier och för att ni är så modiga. Tack alla som kom på vårt FailKonf och var med och skapade denna fantastiska kväll. Maktsalongen blev för vårt mingel och FailKonf nominerade till Hetast i Almedalen, vilket vi är superstolta och glada över. Vi tyckte att detta med FailKonf var en riktigt hit. Håll ögon och öron öppna, för det är mycket möjligt att det kommer komma fler FailKonf framöver! På hashtagen #failkonf på Twitter och Instagram finns fler bilder och reflektioner från kvällen.

Resten av veckan ägnades åt att gå på seminarium och åt att mingla. Maktsalongen var med i ett par seminarier och var och lyssnade på desto fler. För att summera tycker vi att det var en riktig toppenvecka!

Skärmklipp 2015-07-07 13.35.47

Nu tar vi sommarlov ett tag, men vi hörs mer i höst!