Oktober

Hur går vi vidare?

VAD HÄNDER?

I våras och somras låg fokus på att göra kartläggningen över hur det ser ut i deras organisationer. I kartläggningarna kom de på massa saker som de behöver jobba med i sina organisationer och det skapade mycket engagemang. I september, på andra träffen med Akademien, var alla därför väldigt peppade på att komma igång med arbetet. Men sen hände något. Inte att peppen försvann, men det blev lite svårt. Svårt att veta hur en sak ta steget från att veta vad som är fel, att ha den insikten och viljan att förändra till att kunna ta steget och faktiskt veta vad som behöver göras. Ojämställdhet är inte ett enkelt problem och det finns heller ingen enkel lösning. Så vad ska en egentligen göra för att komma igång? Vart börjar en? Det kan lätt kännas övermäktigt.

Men nu börjar det hända saker. Organisationer börja ta sig ur förvirringsfasen och landa i insikten att det viktigaste är att göra något, att bara komma igång. Så nu börjar de planera. Arbetsgruppen från Ung pirat har landat i en väldigt spännande och lång lista över saker som de vill göra för att öka jämställdheten på sitt årsmöte för att nämna ett exempel.

VAD HAR VI LÄRT OSS?

En stor lärdom är hur svårt det kan vara att gå just från kunskap till aktivitet. Hur gör vi egentligen för att gå från att veta vad som behöver åtgärdas till att faktiskt kunna göra det? Detta steg har nog varit svårare än vad både grupperna och projektledningen hade räknat med. Och med risk för att låta klyschig är det lika viktigt att lära sig från svårigheterna för att kunna nå framgång.

HUR GÅR DET?

Nu börjar som sagt de flesta organisationer komma in i aktivitetsläge, där de hittar på massa spännande saker som de vill göra. Sveroks arbete och projektgrupp har fått massa välförtjänt uppmärksamhet för hur de vill skapa jämställdhet inom e-sporten (enligt projektledaren nästan så mycket uppmärksamhet att det har vart svårt att hinna med annat). Förutom gruppernas egna arbete och stöttande i det som de arbetar med ligger nu stort fokus från Akademiens sida på att planera och förbereda inför den tredje träffen med alla organisationer som kommer vara i slutet av november.

NÅTT KUL SOM HAR HÄNT?

Att alla grupper nu hittat nu-jävlar-ska-vi-förändra-våra-organisationer-och-det-på-än-gång-peppen och det börjar hända spännande saker.


Akademien möjliggörs av Allmänna Arvsfonden