Maj

Andra träffen

VAD HÄNDER?

Den 30 maj träffades det nya gänget i Akademien för andra gången. Alla de nya organisationerna, UNF, Ung Media, Sveriges Ungdomsråd, FNUF och EUP, var på plats och dessutom var några av deltagarna från RUMs arbetsgrupp, som var med i Akademien förra året, med på träffen för att berätta om deras erfarenheter. Dagen inleddes med att alla fick berätta hur det har gått sedan sist och hur det har gått med deras tre mål som de hade satt på förra träffen. ALLA grupper hade nått ALLA sina mål, så himla imponerande!

Temat för träffen var konkret jämställdhetsarbete och vi inledde det passet genom att Sara, som projektleder Akademien, berättade om lite olika exempel på grejer som andra har gjort för att konkret arbeta med jämställdhet. Vi pratade bland annat om alla bra exempel som finns på jämställ.nu, om arbetet som Ungdom mot Rasism gjort i Jämställd antirasism och om SSUs förträff inför kongressen för tjejer, Run the world girls! Sedan fick varje organisation lyfta ett problem med jämställdheten som de hittat i sin organisation efter den kartläggning som de har gjort och de fick sedan bilda som konsultgrupper, som de gick runt i och gav varandra förslag på lösningar. Dagen avslutades med en diskussion om jämställt ledarskap och planering framåt.

VAD HAR VI LÄRT OSS?

Något som vi tagit med oss från utvärderingarna av förra och första omgången av Akademien är att de som deltar vill få lära känna varandra bättre och inte bara få hjälp av med sitt eget arbete och lära sig om jämställdhet, utan också nätverka och lära sig av varandra. Supervettig feedback tyckte vi och därför kommer detta nya gäng få jobba lite mer tillsammans och blandat. Här ser ni alla när de pratar om det arbete som de hållt på med sedan vi sågs sen sist. Skärmklipp 2015-06-03 14.50.37

HUR GÅR DET?

Eftersom alla arbetsgrupper nådde alla sina mål som de själva hade satt går det ju inte att säga annat än att det har gått superbra! Nu har alla grupper satt nya mål på vad de ska jobba med fram till att hela gruppen träffas igen nästa gång i september.

En grej som vi gjorde under träffen var att diskutera jämställt ledarskap med utgångspunkt från detta klipp nedan. Att förutsättningarna för att bli och vara ledare i det unga civilsamhället inte är detsamma för män som för andra kön visste vi sedan innan, men det är alltid spännande att diskutera varför, hur det egentligen ser ut och vad vi kan göra åt det!

NÅTT KUL SOM HAR HÄNT?

På Akademien har vi börjat med något som vi kallar för Beyoncé-applåder. Det innebär att när någon presenterat något och gruppen sedan ska applådera så applåderar vi som om Beyoncé just hade stått framför oss och sjungit. Vissa kanske kan tycka att detta låter lite töntigt, men till alla er skeptiker där ute, testa! Lovar att det blir så mycket roligare att både presentera och lyssna på andras presentationer!


Akademien möjliggörs av Allmänna Arvsfonden