83 mil, så olika och så lika

Jag sitter i ett superkallt rum omgiven av ett 70-tal kvinnor. Jag sitter längst bak i en soffa och framme vid scenen står en kvinna och säger saker jag inte förstår ett ord av eftersom hon pratar ryska. Runt min hals hänger hörlurarna där jag kan lyssna på den engelska översättningen, men nu tar jag en liten paus i lyssnandet. Jag och Sanna, som sitter i Maktsalongens styrelse, är i Minsk, Belarus (också känt som Vitryssland, men liksom våra partners här använder vi namnet Belarus).

För två år sedan fick jag ett mail som introducerade mig för Sasha Dikan. Sasha hade året innan startat Ee prava, Her Rights på engelska, en organisation i Minsk som erbjuder juridisk hjälp till kvinnor som behöver det. Kanske blir de misshandlade av sina män, kanske ligger de i skilsmässa, kanske riskerar de att förlora vårdnaden av sina barn. De kan få hjälp av Her Rights. Men nu var de sugna på att utöka sin verksamhet. De ville jobba förebyggande med att stärka kvinnor i Belarus och ville därför starta sitt eget mentorskapsprogram. Under de två år som gått sedan det allra första mailet har vi mötts två gånger, en gång i Stockholm och en gång i Vilnius, haft otaliga skypemöten, skickat mååååååånga mail och signerat en absurd mängd papper, men nu är vi äntligen här. I rummet framför mig sitter 68 kvinnor, 34 adepter och 34 mentorer, som under kommande 10 månader ska träffas. Ett mentorskapsprogram som bygger på samma grunder som Maktsalongens.

Ett gäng adepter diskuterar vad de vill få ut av programmet. 

Mentorskapsprogrammet i Belarus kommer verka i en helt annan kulturell och historisk kontext än vårt program i Sverige. Trots att Minsk bara ligger 83 mil från Stockholm så finns det stora skillnader mellan våra länder. Belarus kallas ofta för Europas sista diktatur och har letts av president Lukasjenko sedan 1994, så i stort sett sen landet blev självständigt efter Sovjetunionens fall. Inga byggnader inne i Minsk är byggda tidigare än mitten av 40-talet för alla äldre byggnader förstördes i andra världskriget. Våra kollegor i Her Rights har helt andra förutsättningar att bedriva sitt jobb – även om just Her Rights är en registrerad och laglig organisation så kan det ändras när som helst. Så där skiljer vi oss åt. Men på många sätt är också våra länder och kulturer lika varandra. Många av de kvinnor vi fått möta under tiden här har precis samma utmaningar i sina engagemang som vi möter hemma.

En adept och mentor har sitt första möte. 

Under vår vistelse i Minsk får vi äta frukost med flera feministiska aktivister. En kvinna som är engagerad i en HBTQ-organisation berättar hur deras organisation är registrerad som en jämställdhetsorganisation, eftersom det inte är tillåtet med HBTQ-organisationer. En annan berättar hur hon har fått hotbrev hem efter att ha skrivit en artikel som kritiserat debatten i samband med att en lag mot våld i hemmet röstades ner nyligen. Vi träffar också den svenska ambassadör Christina Johannesson och hennes kollega Peter Möller och får höra om deras syn på situationen i Belarus och vad Sverige gör i landet. Vi får höra om allt ifrån översättning av svenska barnböcker till miljöarbete och påtryckningar gällande mänskliga rättigheter.

Två av deltagarna tillsammans med Sasha Dikan i mitten, som har grundat och leder Her Rights. 

Men tillbaka till det kalla rummet där ryskan hörs runt omkring mig. Hela helgen har deltagarna fått lära känna varandra och pratat om vad mentorskap och systerskap betyder för dem. De har fått träffa Tatsiana Karatkevitj, den första kvinnan som utmanat Lukasjenko om presidentposten. Vi har delat med oss om våra erfarenheter från Sverige och Sasha från Her rights har berättat om hur programmet ska fungera. Adepterna har fått sätta mål för sitt mentorskap och mentorerna har fått fördjupa sig i vad det innebär att vara mentor.

När vi började imorse, den andra dagen på träffen, fick deltagarna dela med sig av sina reflektioner från första dagen. Det var en deltagares ord som kommer stanna med mig länge, även efter att jag har lämnat det kalla rummet och åkt tillbaka hem till Sverige. “Efter igår kommer vår värld inte vara densamma”.

Vi och hela Her Rights-teamet.

Ps. Just nu är ansökan till Maktsalongens eget mentorskapsprogram öppet! Läs mer och sök!

Alla bilder i inlägget är tagna av Tanya Kapitonova.