8 mars-veckan: pepp-inlägget

8 mars-veckan närmar sig sitt slut. Vi på Maktsalongen har här på vår blogg visat på olika sätt hur Sverige är ett ojämställt land, hur mycket det finns kvar att göra när det kommer till jämställdhet. Men vi vill avsluta veckan med pepp! För det finns så mycket som händer, så många coola feminister som förändrar världen varje dag med sitt engagemang och sin aktivism och det är värt att uppmärksammas! Sä här kommer det: det stora pepp-inlägget!

Skärmklipp 2016-03-10 10.03.04

Håller du på med e-sport? Spana in detta: Respect all compete, som är ett projekt av Sverok, arrangerar ett normkritiskt e-sportläger!

På 8 mars lyfte Rättviseförmedlingen åtta goa tips för hur en kan jobba med jämställdhet!

Internetmuseum lyfter i sin utställning Datadamer fram massa coola kvinnor som gjort stor skillnad som tekniska pionjärer men som fått alldeles för lite credd!

Vår favoritserietecknar (ja, vi är superpartiska för att hon gått vårt mentorskapsprogram och ritat massa bilder åt oss) Bim Eriksson släpper i vår sin allra första bok fylld med coola, snygga och framförallt feministiska serier! Som vi längtar efter Det kändes lugnt när mina känslor dog!

Mer kultur att bli peppad av är alla fantastiska artister som är kvinnor. Zara Larsson som ständigt briljerar på Instagram. Little Jinder och Fiona Fitzpatrick som pratar om sin vänskap i denna podd. Seinabo Sey som gör världens häftigaste och starkaste numret på Grammisgalan som hon säger såhär om: ”- Jag vill inte kommentera slutnumret. Jag vill att folk ska tänka själva. Det är konst – det är ljud och bild – och jag tror att människor gör mer när de får tänka själva än när de blir tillsagda vad de ska tänka.”

Skärmklipp 2016-03-10 15.53.44

Förra året kom filmen Taikonen film om Katarina Taikon som gjorts av Lawen Mohtadi och Gellert Tamas. Dokumentärfilmen handlar om Katarina Taikons liv som författare och aktivist för romers rättigheter i Sverige.

En annan fantastisk podd är Women of the Hour med Lena Dunham, skaparen av Girls. Hon har också startat ett superbra nyhetsbrev, Lenny Letter!

Det händer 1000 coola grejer. Det finns så många människor, organisationer och initiativ som varje dag kämpar för att göra världen bättre. Här har vi lyft fram några några få, men det finns så så så mycket mer. Hur som helst vill vi avsluta denna 8 mars-vecka med att säga att vi hoppas att vi alla tillsammans kommer fortsätta att jobba för jämställdhet, så att vi en dag inte behöver någon Internationell kvinnodag.