10 timmar extra

Vad skulle du göra om du hade 10 fler timmar varje vecka? Om du från och med idag visste att du fram till nyår skulle ha 190 timmar som du inte hade räknat med? Vad hade du gjort då? Jag skulle läsa fler böcker. Bada mer badkar. Vara ute mer på dagarna när det börjar bli mörkt. Baka fler kakor. Springa mer. Gå mer på bio. Antagligen spenderat rätt mycket mer tid framför Netflix. Nu ska jag avslöja en sak för er: halva befolkningen har redan dessa 10 timmar i veckan. 10 timmar mer än andra halvan, bara på grund deras kön. Kan ni gissa vilka det är som har 10 bonustimmar i veckan? Ja, det är män.

Dessa 10 timmar, eller 9 timmar och 51 minuter om man ska vara noggrann, består av två delar. Den första delen är det obetalda arbetet på jobbet. Om vi tar de löneskillnader som finns mellan kvinnor och män (de skillnader som bara beror på kön, som inte går att bortförklaras med annat) och omräknar de pengarna i tid så jobbar kvinnor gratis 51 minuter om dagen, varje dag. På en vecka blir det 4 timmar och 15 minuter. 4 timmar och 15 minuter framför datorn, i kassan, bakom ratten eller på akuten där kvinnor är fast de egentligen inte får betalt för det. 4 timmar och 15 minuter som de ger bort helt gratis.

Den andra delen handlar om det obetalda arbetet hemma. Både kvinnor och män lägger rätt mycket tid på att fixa med olika grejer hemma. Ni vet, det ska städas, diskas, lagas mat, tvättas, handlas och sen har många också barn som ska tas om hand av och utifrån statistik kan vi se att barn tar rätt mycket tid. Så det blir en hel del tid. Men, föga förvånade, så är det så att det är kvinnor som lägger rätt mycket mer tid än män på detta. 5 timmar och 36 minuter mer. I veckan. Och slår vi ihop 4 timmar och 15 minuter med 5 timmar och 36 minuter så landar vi på 9 timmar och 51 minuter, alltså typ 10 timmar. 10 timmar som killar har som tjejer inte har. På ett år blir det 520 timmar. Det motsvarar 13 arbetsveckor.

Så, antingen borde kvinnor behöva jobba 4 timmar och 15 minuter mindre än män i veckan men ligga kvar på samma lön eller så borde vi tjäna lika mycket. Om vi skulle tjäna lika mycket så skulle det under vårt arbetsliv motsvara ungefär 3,6 miljoner kronor. Om kvinnor och män delade lika på det obetalda hemarbetet skulle killar 2 timmar och 50 minuter mindre fritid och tjejer 2 timmar och 50 minuter mer. Jag skulle inte tacka nej till 3,6 miljoner kronor under mitt arbetsliv och 2 timmar och 50 minuter mer fritid i veckan.

Ibland är det svårt att konkretisera ojämställdhet. Det är normer, attityder, subtila beteenden, gråzoner och sånt som öppet för tolkningar. Men ibland är det enkelt. Så enkelt som 10 timmar i veckan. Jag vill ha mina 10 timmar.