Skapa en jämställd valrörelse

2018 är, som ingen har missat, valår. Så fort det handlar om platser där det finns makt finns en risk att frågor om intern jämställdhet och jämlikhet att åka ner på agenda. Alla knep som kan användas för att sätta dit motståndarna är plötsligt fare game eftersom så mycket står på spel, men allt som oftast är det helt omedvetet att vi behandlar och bemöter män och kvinnor olika. Kvinnors kläder, utseende och tonlägen kommenteras. Kvinnor avbryts i högre utsträckning än män. Härskartekniker har en tendens att hagla under debatten.

Ojämställdhet har ingen plats i demokratiska partier eller i en demokratisk valrörelse. Därför behöver alla som på ett eller annat sätt ska delta i valrörelsen arbeta proaktivt för att säkerställa att ni jobbar jämställt. Allt detta för att skapa en valrörelse som handlar om just det den ska handla om: politiken och sakfrågorna, inte nån politikers klänning. För att kunna skapa jämställdhet måste alla med makt ta ansvar för att makten fördelas på ett jämställt sätt.

Denna föreläsning hålls av Sara Haraldsson, grundare och generalsekreterare, och Linn Svansbo, ordförande. 

Maktsalongens föreläsning handlar om hur alla som arbetar med politik kan vara med och bidra till en jämställd valrörelse, oavsett om ni är ett parti, en organisation som kommer jobba inom valrörelsen, media som kommer bevaka valet etc. Under föreläsningen går vi bland annat igenom:

  • Hur har det sett ut historiskt? Vilka missar har gjorts och vad kan vi lära oss av dem?
  • Hur kan ni kommunicera och agera jämställt i kampanjer, debatter och i sociala medier?
  • 10 saker som alla måste göra rätt.

Det går även att i samband med föreläsningen ha en workshop. Under workshopen är det möjligt att ha flera olika inriktningar, exempelvis:

  • Härskartekniker, motståndsstrategier och främjartekniker
  • Jämställt ledarskap

Vi erbjuder föreläsningar som är allt från 45 minuter till en heldag. Vill du ha mer information eller boka en föreläsning? Maila då vår utbildningsansvarige Paloma Halén Román på paloma@maktsalongen.se!