En jäntnäck hugger tag / Elin Ek

Den senaste månaden har vi arrangerat träffar med Maktsalongens nätverk i fem städer; Stockholm, Göteborg, Växjö, Malmö och Umeå <3 I bloggserien ”Mitt engagemang” lär vi känna några av genierna i dessa städer!

Från Maktsalongen Umeå som träffas 27 april – Elin Ek!!!

Tillåt mig att raljera en sväng! (OBS alla brudar får raljera, alltid, det är liksom ett frikort pga. några tusen år av förtryck). Jag tänker på att jag och många andra kvinnor har fått lära sig att en aldrig duger. Att växa upp med den känslan för att sedan i tonåren konfronteras med ideologiska förklaringar till de känslor en upplever skapar en fantastisk formel för visorden ”nää, nu jävlar!” (hytter med näven åt patriarkatet). Med känslan av att motbevisa utbildar en sig till tusen, lär sig mecka bil, höjer röster och tar plats samtidigt som en står och vevar i ihop nån jäkla Crème Brûlée och som självutbildad terapeut för vänner, manlig partner och familj håller ett invecklat samtal om känslor och relationer med sin nära vän. Vet ni vad det är? Det är fan övermänskligt!

När jag möter medsystrar, i synnerhet mina systrar som inte haft privilegiet att växa upp som vit medelklass med full funktionsförmåga, och hör vilken kompetens de innehar blir jag typ andfådd och behöver sätta mig ner. Det här samhällets största bedrift är att genom att övertyga unga tjejer om att de inte duger producera högpresterande överkompetenta kvinnor som kan typ allt. Det här samhällets sämsta bedrift är att på daglig basis förminska och exkludera dessa kvinnor.

Om jag fick en krona för varje gång jag behövt hävda mig gentemot en man, understryka min kompetens eller helt och hållet snuvats en chans hade det täckt löneskillnaden mellan mig och en manlig kollega, gett mig en säkrad pension och pengar över till palt.

Det här engagerar mig, det formar mig! Engagemanget blir ett sätt att kanalisera frustrationen av att leva i ett samhälle som gjort en medveten om ens frihet och rättigheter men som återkommande fortsätter att förminska och exkludera en.

Som anställd på Kvinno- & Tjejjouren i Umeå ser jag dagligen resultatet av att leva på patriarkatets egg. Det ger mig alla bevis jag behöver för att kunna konstatera att jämställdheten inte gått för långt, snarare tvärtom. I känslan av hopp och förtvivlan bland så många driftiga och överkompetenta varelser vi kallar kvinnor vet jag att det här samhället behöver rum för kvinnor att nätverka och hämta kraft inom. Vi behöver bli påminda om hur sjukt grymma och driftiga vi är men vi behöver också ha en plats där vi inte behöver vara så sjukt duktiga hela tiden. Där vi slipper känna och ställa frågan var sjutton en jäntnäck ska hugga tag för att få lite jäkla uppskattning?

#nailedit

Elin Ek

Gästbloggare och driver Tjejjouren i Umeå

Måndag den 24 april är sista chansen att anmäla sig till Maktsalongen Umeå, haffa din biljett HÄR och tipsa alla episka tjejer som du tycker borde följa med!