#metoo… och nu då?

Hösten 2017 skakades hela världen av #metoo och alla berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp vällde fram över Sverige och världen som en flodvåg. I media gick kvinnor i bransch efter bransch efter bransch ut och berättade sina historier. Det blev smärtsamt tydligt för alla i hela samhället: sexuella trakasserier och övergrepp är inte något som drabbar ett fåtal personer med enskilda rötägg som förövare. Det finns överallt i samhället och det är många som drabbas.

Även om uppropen slutat komma så är #metoo långt ifrån över, tvärtom är detta bara början. Det är nu arbetet måste börja på riktigt, för att skapa förändringen som gör att #metoo aldrig kommer behöva användas igen. Alla organisationer och företag borde därför (och är skyldiga att, i de fall ni har anställda) arbeta både pro- och reaktivt med sexuella trakasserier. Därför har Maktsalongen en föreläsning som fokuserar särskilt på detta. I föreläsningen så går vi bland annat igenom:

  • vad diskriminering, sexuella trakasserier och övergrepp är
  • vad lagen säger om sexuella trakasserier och övergrepp
  • hur ni tar fram strategier och policies för att undvika och hantera sexuella trakasserier och övergrepp
  • vad ni ska göra om sexuella trakasserier, övergrepp eller diskriminering sker
  • vi delar med oss av saker vi tycker att alla måste göra för att arbeta förebyggande mot sexuella trakasserier

Ett annat område som vi tycker är nära besläktat med sexuella trakasserier och övergrepp är härskartekniker. Sexuella trakasserier är ett sätt att ta makt från någon annan, härskartekniker är ett annat. Föreläsningen om sexuella trakasserier går därför mycket bra att kombinera med en föreläsning om härskartekniker. I föreläsningen går vi bland annat igenom:

  • vad en är härskarteknik och vilka härskartekniker finns det
  • hur ni kan arbeta för att bemöta och förebygga härskartekniker

Dessa föreläsningar går att kombinera eller hållas var för sig.

Vi erbjuder föreläsningar som är allt från 45 minuter till en heldag. Vill du ha mer information eller boka en föreläsning? Maila då vår utbildningsansvarige Paloma Halén Román på paloma@maktsalongen.se!

Sagt om föreläsningen:

“Maktsalongen erbjöd en tydlig, informativ och välbehövlig (för alla!) föreläsning om #metoo och maktstrukturer. Vi var hemskt nöjda!”
– Angela Larsson, generalsekreterare för Södertörns högskolas studentkår

“Maktsalongens genomgång och exemplifiering gav en värdefull påminnelse om hur vanligt det är att använda härskartekniker… och hur systematiskt det är… men också att det kan vara väldigt svårt att som individ gör något åt det.”
– 
Helen Nilsson, jämställdhet- och utvecklingsledare vid Länsstyrelsen Kalmars län