Tidigare projekt

Under alla de år som Maktsalongen har funnits har vi arrangerat ett årligt mingel och flera seminarium under Almedalsveckan. Här kan du läsa mer om det som vi har gjort under de olika åren!

2017

2017 arrangerade Maktsalongen ett mingel med tema FailKonf, ett mingel där vi pratar om misslyckanden. Under kvällen Philip Botström, förbundsordförande för SSU, och Amanda Lundeteg, VD för Allbright, tal om sina misslyckanden. I ett samtal delade Ida Östensson, ordförande för Make Equal, och Nischa Besara, VD för Unga Klara, med sig om sina perspektiv på misslyckanden och hur misslyckanden hänger ihop med jämställdhet.

Maktsalongen arrangerade också en workshop där deltagarna fick skriva brev till makthavare där de fick berätta om vad som gör dem stressade.

2016

Det här året arrangerade Maktsalongen ett mingel med tema FailKonf. Många trängdes för att få höra Gudrun Schyman som är partiledare för F!, Markus Gustafsson som har grundat Omni och Seher Yilmaz som är ordförande för Rättviseförmedlingen berätta om sina misslyckanden. Deras tal kan ni se här.

IMG_6669

Tillsammans med fackförbundet Vision arrangerade Maktsalongen ett frukostsamtal som handlade om stress. Samtalet kretsade kring några av de utmaningar som vi lyfter i vår bok Stress och motståndskraft och som Vision lyfter i deras rapport Sjukt stressigt

Maktsalongen arrangerade också en interaktiv frukost med temat “Hur låter ett nej?”. Under frukosten fick deltagarna, som var specialinbjudna ledare från det unga civilsamhället, se några av de vanligaste ursäkterna för varför en organisation inte kan (eller vill) jobba jämställt. Deltagarna fick i uppdrag att komma på lösningar för hur det skulle gå att lösa de problem som organisationerna ställts för. Alla svar samlades på en lång vimpel som blev närmare 70 meter lång och bestod av nästan 500 lösningar.

IMG_7039

2015

2015 arrangerade Maktsalongen ett mingel med tema FailKonf. Under vårt FailKonf så fokuserade vi på misslyckanden. Våra talare pratade om alla de där gångerna då det inte alls har gått som en har tänkt sig. Vi ville prata om misslyckande för att kunna bli bättre och för att samhället ska bli lite snällare måste vi våga prata om våra misslyckanden. De som talade under Maktsalongens FailKonf var Rossana Dinamarca, Linda Nordlund, Amir Sajadi och Eliza Kücükaslan. För minglet blev Maktsalongen och Rossana nominerade till Hetast i Almedalen. Mer om FailKonf går att läsa här.

 

Skärmklipp 2015-07-07 11.59.55

Maktsalongen arrangerade också två stycken Maktfrukostar, där kvinnor från Maktsalongens nätverk fick äta frukost med två mäktiga kvinnor: Veronica Magnusson som är ordförande för Vision och Aida Hadzialic som då var kunskapslyfts- och gymnaiseminister.

2014

2014 arrangerade vi ett mingel med temat Årets feministiska Almedalstal, där årets tal hölls av Mireya Echeverría Quezada. Mireya är chefredaktör för tidskriften Bang, grundare av Rummet, som är en separatistisk plattform för feminister och anti-rasister som rasifieras, och har podcasten Hämndens timme.

Maktsalongen arrangerade även ett seminarium som hette “När demonstrationstågen stannat”. Efter den enorma feministiska och anti-rasistiska engagemangsvåg som präglade första halvåret av 2014 så handlade detta seminarium om civilsamhällets roll och förmåga att kunna plocka upp, förvalta och kanalisera det engagemanget. I seminariet deltog Foujan Rouzbeh som då var riksdagskandidat och aktivist, F!, Anna Carlstedt som då var ordförande för IOGT-NTO, Hala Mohammed som är ordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund och Eric Rosén som är chefredaktör för Politism.

Mireya2

2013

2013 arrangerade vi ett mingel med Årets feministiska Almedalstal, som detta år hölls av Nina Åkestam. Nina drev länge en av Sveriges största bloggar om jämställdhet, har en bakgrund som kreatör i reklambranschen och forskar idag om reklam på Handelshögskolan i Stockholm. Nina har också skrivit boken Feministfällan.

1077723_399829820125377_1875810382_o

Vi arrangerade också två seminarium.  Här kan ni se seminariet ”Vem tar ansvar för de duktiga flickorna?” där vi diskuterar stress och utbrändhet i det unga civilsamhället. I samtalet deltar Anders Wallner från Miljöpartiet, Hala Mohammed från Röda Korsets Ungdomsförbund, Erik Arroy Thiam från SFS och Pernilla Alexandersson från Add Gender. Här kan ni se seminariet ”Hur får kvinnor makten? Ett personligt samtal om strategier” där vi pratar om hur kvinnor kan göra för att få makt givet de strukturer som finns idag. I samtalet deltar Birgitta Olsson som då var EU-minister, Kristina Ljungros som är ordförande RFSU, och Coura Mbaye från Green Forum

2012

Detta var det första året som Maktsalongen (7 månader efter att idén till organisationen föddes) deltog på Almedalsveckan. För första gången arrangerade vi Årets feministiska Almedalstal och i samband med det ett mingel. Temat på minglet kom från att jämställdhetsdiskussionen 2012 framförallt handlade om kvoterade bolagsstyrelser och individualisering av föräldraförsäkringen. Vi vill lyfta diskussionen. Årets feministiska Almedalstal hölls av Camilla Wagner. Camilla är journalist som länge arbetade med jämställdhetsfrågor på Veckans affärer där hon var ansvarig för listan Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor och driver idag Managemant by Kerstin och Klara K.

68600_307042256070801_949303664_n