Ansökan 2018

Längst ner på sidan hittar du ansökningsformuläret! Ansökan stänger den 3 december 2018. 

För sex år sedan föddes idén till Maktsalongens mentorskapsprogram. Idén kom från en insikt om att där makt finns utmanas ofta jämställdheten och det kan vara svårt att vara ung, ledare och kvinna samtidigt. Det behövs fler kvinnor i ledarpositioner som kan utmana normerna för hur makt ser ut och vem som får kalla sig ledare. Det måste finnas systerskap mellan kvinnor med ledaransvar, där vi kan stötta, peppa och lära oss varandra! Därför finns Maktsalongens mentorskapsprogram!

I början av 2018 startar sjunde omgången av Maktsalongens mentorskapsprogram. Programmet är till för dig som är ung kvinna* med ledaransvar i en ideell organisationer eller rörelse. I programmet får du träffa kvinnor med liknande uppdrag. Här delar ni strategier och skapar nätverk. Du får en mentor som hjälper dig att växa under året. I mentorskapsprogrammet är systerskap det viktigaste ledordet, för systerskapet behövs! På den här sidan hittar du all information du behöver om mentorskapsprogrammet, oavsett om du vill bli adept eller mentor, och längst ner finns formuläret där du söker som adept och länk till en sida där du söker till mentor. Har du fortfarande frågor efter att ha läst allt? Maila oss då på info@maktsalongen.se!

1

ALLT OM MENTORSKAPSPROGRAMMET

Mentorskapsprogrammet är ett ettårigt program för unga kvinnor med ledaransvar i ideella organisationer eller rörelser. Programmet består av två delar som både bidrar till att du kan växa som ledare.

Den ena delen av programmet handlar om nätverket. Då får du som adept (alltså den som är deltagare och har en mentor) träffa de andra adepterna och lyssna på spännande talare, diskutera viktiga ämnen och nätverka med andra som har liknande roller som du har i din organisation. Nätverket leds av två programledare. Varje träff har ett specifikt tema som du kan läsa om nedan och gästas ofta av en föreläsare. Genom åren som programmet funnits har vi haft många gäster, men några av dem är Mona Sahlin, Birgitta Olsson, Rosanna Dinamarca, Anna Kinberg Batra, Alice Bah Kuhnke, Julia Mjörnstedt Karlsten, Seher Yilmaz, Nina Åkestam och Mernosh Saatchi.

Den andra delen av programmet handlar om mentorskapet. Under året får alla som går programmet varsin mentor. Mentorn är en kvinna som själv är eller nyligen har varit ledare i en ideell organisation och rörelse. Det är en person som vet hur det är att vara ung, kvinna och ledare. Mentorns roll är att hjälpa dig som går programmet att utvecklas i ditt arbete genom att diskutera dina utmaningar och sätta upp mål.

fo%cc%88rela%cc%88sning3

Teman och datum för nätverksträffarna

Under året i mentorskapsprogrammet kommer ni diskutera flera spännande teman. Gemensamt för alla teman är att de ska kunna bidra till att du kan utvecklas som ledare. På varje träff kommer du också få lyssna till en spännande föreläsare. Några av de teman ni kommer diskutera under året är att leda utifrån ens värderingar, hur en praktiserar systerskap, att leda hållbart, retorik och att våga stå upp för sina värderingar.

Här är datumen för alla träffar under året:

 • Träff 1 är den 27-28 januari, klockan 10.00-17.00 båda dagarna. I denna träff ingår ingen övernattning.
 • Träff 2 är den 14 mars kl 17.30-21.00
 • Träff 3 är den 19-20 maj kl 10-17 båda dagar. I denna träff ingår övernattning för alla som vill.
 • Träff 4 är den 29 augusti kl 17.30-21.00
 • Träff 5 är den 16 oktober kl 17.30-21.00
 • Träff 6 är den 2 december kl 10.00-17.00.

För att du ska kunna gå programmet måste du kunna delta på alla träffar. Detta för att du ska kunna få ut maximalt av programmet och för att ni som är med ska ha möjlighet att bli en stark grupp. Om du redan nu vet att du inte har möjlighet att vara med på något av dessa tillfällen är det tyvärr ingen mening att du söker eftersom vi kommer inte anta någon som inte kommer kunna vara med under alla träffar. För att säkerställa att du verkligen kommer kunna vara med på träffarna är det bra om du redan nu skriver in datumen i din kalender.

Alla träffar kommer vara i Stockholm, men självklart är du välkommen att söka oavsett vart du bor. Dock är det viktigt att du vet att du kommer ha möjlighet att resa till alla träffar. Maktsalongen har tyvärr inte möjlighet att stå för resor och boende i samband med träffarna, förutom natten mellan 19 och 20 maj då boende ingår.

4

Tillgänglighet

Alla träffar med nätverket är i TCOs lokaler på Linnégatan i Stockholm. Dit går det bra att ta sig in med rullstol, det finns en rullstolsanpassad toalett och hörslinga i salen som träffarna hålls i. Maten som serveras är alltid vegetarisk och det går självklart att ange andra kostpreferenser. Om du har några särskilda behov eller något du vill att vi ska känna till får du gärna ange det i din ansökan så ska vi göra allt vi kan för att hjälpa dig!

Deltagaravgift

Det kostar 3000 kronor att gå programmet och det finns möjlighet att delbetala avgiften. Om du är medlem i Maktsalongen så kostar deltagandet 2500 kronor, att bli medlem kostar 80 kr och det kan du bli här. De allra flesta som går programmet får det betalat av sin organisation, här finns tips på hur du kan förklara för din organisation varför de borde betala din deltagaravgift. Om din organisation inte har den ekonomiska möjligheten att betala din plats kan du söka en av våra stipendieplatser genom att skriva att du söker stipendieplats i rutan som heter ”Särskilda behov/Övriga kommentarer” i formuläret. Mer om vem som kan söka stipendieplats hittar du här.

3

Kan jag BLI ADEPT?

Du som kan söka till att bli adept i Maktsalongens mentorskapsprogram ska alltså vara ung, kvinna och ha ett ledaransvar i en ideell organisation eller rörelse. Men vad betyder det? Jo, vi tänker att:

 • du är mellan 16 och 28 år gammal.
 • du identifierar dig själv som kvinna.
 • du är ledare i en ideell organisation eller rörelse som jobbar med unga. Att vara ledare kan betyda många saker och det behöver inte vara så att du har direkt ledaransvar över andra personer. Bland de som tidigare gått programmen finns projektledare, styrelseledamöter, ordföranden, någon som leder en stor arbetsgrupp, anställda eller chefer. Du är engagerad i organisationen på nationell nivå, i ett större distrikt eller i en större rörelse som finns i en specifik stad. Om du inte är detta men ändå intresserad av Maktsalongen, spana in våra lokala nätverk!
 • du har tid och möjlighet att delta på alla nätverksträffar och kunna träffa din mentor kontinuerligt under året.

Peppad?! Formuläret för att söka till att bli adept hittar du  om du scrollar längst ner på den här sidan!

KAN jag BLI MENTOR?

Att vara mentor är ett av de finaste uppdrag en kan få. Läs allt du behöver veta om att bli mentor och att ansöka till mentor här!

Har du fler frågor?

Spana in vår Q&A, läs våra bloggposter om mentorskapsprogrammet, skriv ett meddelande till oss på Facebook eller skicka ett mail till info@maktsalongen.se.

adept

HÄR SÖKER DU!

Har du bestämt dig för att söka till att bli adept? KUL!

 • Svara utförligt på frågorna formuläret nedan innan sista ansökningsdag – den 3 december 2018!
 • Efter att du har skickat in din ansökan kommer Maktsalongens antagningsråd (som består av tidigare adepter och mentorer) att gå igenom din ansökan. Antagningsrådet kommer eventuellt höra av sig för att göra en kort telefonintervju under december!
 • Under vecka 51 kommer du få veta om du blivit antagen som adept eller mentor. Tyvärr har vi inte möjlighet att erbjuda alla som söker en plats.

Fält markerade med * är obligatoriska